KAKO ISPLANIRATI GODINU U 10 KORAKA

kako isplanirati godinu u 10 koraka

Odlučili ste naučiti kako isplanirati godinu? Čestitam! Učinili ste najvažniji korak prema boljem životu. Kako? Pa tako što je godišnje planiranje usko povezano sa redom u vašem umu, a onda i u vašem vremenu i prostoru. Dakle, u vašem životu općenito. Posložen um garantira motivaciju, fokus i u konačnici postizanje postavljenih ciljeva. No, naučiti kako isplanirati godinu znači savladati jednu od temeljnih organizacijskih vještina – vještinu planiranja. Zato vam u ovomjesečnom blogu donosim svoju isprobanu metodu od deset koraka kojima ćete planiranje svoje godine lakše naučiti i uspješno primijeniti.

KAKO ISPLANIRATI GODINU U 10 KORAKA

  1. PROCIJENITE TRENUTNO STANJE – Svaka odluka o budućnosti temelji se na nekim zaključcima o prošlosti pa tako i kod planiranja godine. Zato je prvi korak upravo procjena prethodne godine i donošenje zaključaka o tome što je bilo dobro, što nije i zašto. Ovim korakom zapravo sagledavate svoj cijeli život unazad godinu dana (ili više) s namjerom da za svako vama važno životno područje (obitelj, posao, zdravlje, financije itd.) procijenite gdje ste trenutno i jeste li s time zadovoljni ili ne.

 

  1. PROCIJENITE SVOJ UOBIČAJENI TJEDAN – nakon procjene svoje šire životne slike sada procijenite tj. sagledajte svoju svakodnevicu. To znači svoj uobičajeni tjedan. Ovaj korak je odličan za dijagnozu svih vaših problema u organizaciji vremena. Objektivno sagledajte svakodnevne navike, vremena obavljanja i trajanja svih aktivnosti kao i komunikaciju oko prioriteta i izvršenja zadataka.

 

  1. PREPOZNAJTE SVOJE NAJVEĆE NEPRIJATELJE ORGANIZACIJE – temeljem prethodnog koraka izdvojite sve svoje loše navike koje su vam neželjena distrakcija i kradljivci vremena i kreirajte svoju “not-to-do” listu za ubuduće. Znači kao što postoje dnevni popisi zadataka, postoji i lista “ne radi to” zadataka i odličan je motivator i podsjetnik. Imajte ju uvijek pri ruci ili na vidljivom mjestu.

 

  1. ZAPIŠITE SVOJE ISTINSKE ŽIVOTNE ŽELJE – uz prvi riješeni korak, prepoznajte svoje glavne želje za vama važna životna područja i zapišite ih. Ovaj korak je važan iz dva razloga. Prvo zato što stavljanjem na papir osvještavate svoja razmišljanja i činite ih već donekle stvarnim. Drugi razlog je taj što se u vašim istinskim željama zapravo kriju vaši ispravni ciljevi tj. sve ono što biste zapravo trebali planirati. No, upozoravam vas da ovaj korak može biti teži no što vam se čini.

 

  1. IZDVOJITE VELIKE ŽELJE (PROJEKTE) – prošli korak ukazat će vam na niz različitih želja koje vjerojatno imate, no one nisu sve jednako lako izvedive. Nije naime isto želite li početi redovito vježbati ili želite dati otkaz. Prvo je relativno jednostavno pretvoriti u cilj i uvrstiti u rasporede. Dati otkaz je međutim pravi projekt i iziskuje opsežniju pripremu i provedbu. Izdvojite dakle iz prethodnog koraka sve takve želje koje su zapravo projekti.

 

  1. RAŠČLANITE PROJEKTE NA PRIPADAJUĆE ZADATKE – za svaki takav projekt specificirajte koji su to točno zadaci. Projekt otkaza recimo sastoji se od zadataka poput: pronaći oglase za novi posao, sastaviti životopis, javiti se na oglase itd.

KAKO ISPLANIRATI GODINU – VREMENSKI OKVIRI

 

  1. ODREDITE GODIŠNJE CILJEVE – od ovog koraka stvari postaju konkretnije i vaš godišnji plan počinje poprimati konačan oblik. Počinjete od godišnjeg nivoa i odabirete temeljem prvog i četvrtog koraka svoje najveće i realno izvedive želje za idućih godinu dana. Nastojte biti maksimalno objektivni, ali i hrabri. Postavite si po jedan veliki cilj za svako od spomenutih životnih područja, a ako ste samodisciplinirani možete ih postaviti i više. U svakom slučaju imajte na umu da učiti kako isplanirati godinu zapravo znači učiti kako se zauzeti za vlastite izbore.

 

  1. ODREDITE MJESEČNE CILJEVE – sa godišnjeg nivoa prijeđite na mjesečni i za svaki od dvanaest mjeseci odaberite jedan do najviše tri mjesečna cilja koji proizlaze iz godišnjih. Na primjeru otkaza to može biti da vam je godišnji cilj dati otkaz do 01.06. i onda mjesečni ciljevi napisati životopis do kraja veljače, obaviti sve intervjue do kraja travnja i cilj za svibanj pronaći novi posao. Ovdje zapravo svodite realizaciju na sve bliži i konkretniji vremenski okvir.

 

  1. SASTAVITE MJESEČNI RASPORED – ovdje unosite konkretne zadatke u svoj mjesečni kalendar ili planer, a to znači pod točne datume nekog mjeseca. Vodite se onim što ste napisali u koracima 5, 6 i 8. Tako vježbate planiranje nekoliko mjeseci unaprijed i kreiranje mjesečnog rasporeda. Na spomenutom primjeru otkaza tako ćete recimo pod 01.02. upisati zadatak “pisati životopis” (jer vam je cilj za veljaču upravo životopis) ili “istražiti online kako se sastavlja životopis” ili nešto slično tome. Osim novoodređenih ciljeva tj. zadataka sada upisujete i sve od ranije poznate obaveze poput redovnih liječničkih pregleda, registracije automobila, edukacija, putovanja i slično.

 

  1. SASTAVITE TJEDNI RASPORED – i na kraju najvažniji korak za uspješnu realizaciju. Temeljem svega što ste u prethodnim koracima ustanovili, procijenili i odlučili sastavljate svoj novi, realni tjedni raspored. To ćete činiti svakog tjedna, najbolje vikendom za nadolazeći radni tjedan. Tjedni raspored bit će vaša mapa za svakodnevnu provedbu svega što ste si zadali na mjesečnom i godišnjem nivou. Kako steći ili usavršiti vještinu tjednog planiranja možete naučiti na jednoj od mojih najpopularnijih online edukacija OVDJE.

 

Spomenuti koraci dio su postojećeg paketa PDF predložaka koje sam kreirala upravo kako bih vam pomogla da naučite kako isplanirati godinu. Bez obzira na to odlučite li se to naučiti ovih dana tj. početkom godine ili bilo kada kasnije, na raspolaganju vam stoji Paket-3 “Moja godina” OVDJE koji ove korake pojašnjava još detaljnije u priloženim uputama. Sve predloške možete ispunjavati klasičnim načinom (isprintati i popunjavati olovkom) ili direktno direktno u računalu.

Želim vam dobro isplaniranu godinu i uspješno realizirane godišnje ciljeve.