ON-DEMAND WEBINARS

KAKO ORGANIZIRATI KUHINJU – KRATKI VODIČ

Organizacija kuhinje ozbiljan je projekt no uopće ne mora biti kompliciran. Dapače, jednostavnost je jedan od najvažnijih principa dobre organizacije svakog prostora pa tako i kuhinje. Zato vam u ovom blogu donosim kratki vodič o tome kako organizirati kuhinju na jednostavan i održiv način te tako izvući maksimum iz svog kuhinjskog prostora.

 

KAKO ORGANIZIRATI KUHINJU – KRATKI VODIČ

Kuhinja je srce svakog doma. Čak i ako ne volite kuhati ili u tome niste baš vješti, u kuhinji svakog jutra započinjete svoj dan doručkom ili barem nekim napitkom. Već samo ta jedna jedina aktivnost zahtijeva neke prostorne preduvjete i u slučaju neorganizirane ili zakrčene kuhinje može vam umjesto dobrog početka dana donijeti upravo suprotno. Kuhate li pak redovito za sebe i svoju obitelj, kuhinja je mjesto iz kojeg mirisima i okusima svoj stambeni prostor pretvarate u nešto puno više od zidova i namještaja – u dom. Mnogi lijepi obiteljski trenuci često su vezani upravo za okupljanje oko zajedničkih obroka, ali nažalost mnogim ženama koje srećem u svom radu aktivnost svakodnevnog kuhanja ili blagdanskih priprema bude otežana upravo zbog neorganizirane kuhinje.

Izdvajam vam zato četiri osnovna savjeta kako organizirati kuhinju, po mogućnosti upravo tim redom:

 1. Raščistite kuhinju od svih suvišnih stvari
 2. Uvedite tzv. kuhinjske zone
 3. Učinite najvažnije stvari najdostupnijima
 4. Zamijenite neurednu ambalažu

U nastavku pročitajte što svaki od navedenih savjeta točno podrazumijeva, kako ćete ga primijeniti i zašto.

 

RAŠČISTITE KUHINJU OD SVIH SUVIŠNIH STVARI

Dvije su grupe suvišnih stvari koje ćete naći u svojoj kuhinji kad krenete raščišćavati:

 • Sve stvari koje po definiciji spadaju u kuhinju, ali ih ne koristite. Na primjer: neispravan toster koji ste planirali odnijeti na popravak no ipak ste kupili novi. Zatim recimo, nikad upotrijebljen aparat za vađenje koštica kojeg ste kupili samo zato jer je bio na sniženju. Komplet za fondue kojeg ste pripremili jednom jer se nikome u kući nije dopalo. Drugi ili treći servis posuđa ili žlica, vilica i noževa i tome slično. Radi se dakle o stvarima koje su neispravne, pogrešno kupljene ili su jednostavno nepotrebni duplikati.
 • Sve stvari kojima uopće nije mjesto u kuhinji. To su najčešće papiri poput reklamne pošte i računa, nepospremljenih kućnih dokumenata, ali i stvari poput razne ambalaže, torbi, elektronike pa čak i odjeće.

Prije ikakvih organizacijskih pomaka nužno je da svoju kuhinju oslobodite navedenih stvari. Osnovni razlog je taj što trebate dobiti jasan pregled nad stvarnom potrebnom količinom i volumenom kako biste mogli osmisliti pametna trajna mjesta i način odlaganja.

 

UVEDITE TZV. KUHINJSKE ZONE

Kuhinjske zone su uvriježeni termin u organizaciji kuhinje. Ukoliko vam je taj termin novost, evo o čemu se zapravo radi. Zone u organiziranju prostora nisu ništa drugo nego dijelovi prostora koji slijede pravilo “slično sa sličnim”. Na primjeru organizacije kuhinje to znači da je svaka zona namijenjena nekoj konkretnoj kuhinjskoj aktivnosti, ali i priboru potrebnom za tu aktivnost.

Tako razlikujemo ove kuhinjske zone:

 • Zona za rezanje i pripremu hrane
 • Zona za kuhanje
 • Zona za pranje i čišćenje
 • Zona za pohranu namirnica
 • Zona za pohranu posuđa i pribora

 

Najlakše i najbolje je odrediti kuhinjske zone u trenutku prvog opremanja kuhinje, dakle prilikom kupnje stana ili preseljenja. Novi i/ili prazan prostor je poput praznog papira i idelna prilika za uspostavu dobrog sistema. U već postojećoj kuhinji to može biti nešto teže, najčešće zbog komplikacija oko premještanja nekih elemenata.

kuhinjske zone

Slika prikazuje spomenute zone i usporedite ju sa rasporedom prostora i stvari u svojoj kuhinji. Prisjetite se i svog uobičajenog načina pripreme nekog obroka. Je li vam jednostavno i brzo uzeti namirnicu recimo iz hladnjaka, oprati ju, prenijeti na plohu/zonu za pripremu, zatim posegnuti za nožem i potrebnom zdjelom ili tavom? Je li kanta za otpatke u neposrednoj blizini zone gdje čistite namirnicu? Jesu li zone za pranje, pripremu i kuhanje u logičnom slijedu ili su nelogično međusobno udaljene? Hodate li puno po kuhinji jer vam važne stvari nisu na dohvat ruke? Sve to ima veze sa zonama.

Odgovori na ova pitanja pokazat će vam koje dijelove prostora bi bilo trebalo reorganizirati.

 

UČINITE NAJVAŽNIJE STVARI NAJDOSTUPNIJIMA

Baš kao i u ormaru sa odjećom, u svojoj kuhinji imate stvari koje svakodnevno ili vrlo često koristite. Takve stvari trebale bi biti najlakše dostupne, a neke od njih i izvan kuhinjskih elemenata tj. na plohi na vidljivom mjestu.

To su najčešće mali kućanski aparati poput sokovnika, aparata za kavu i kuhala za vodu. No, to mogu biti i posude sa kavom ili čajem te vitamini koje nikako ne želite zaboraviti uzimati redovito. Dakle, važne stvari ne moraju nužno biti i vaš prvi odabir, ali učinite li ih vidljivima lakše ćete se disciplinirati u redovitoj upotrebi. Moj blender stoji vani kako bi me podsjetio da ne preskočim svoj smoothey. 🙂

Što se tiče često korištenog posuđa i pribora, naravno da nećete sve izvaditi iz elemenata da bi bilo vidljivo, ali ćete ga smjestiti u rasponu od visine struka do visine glave. To je raspon najbolje vidljivosti i najlakšeg uzimanja stvari i vraćanja na mjesto. Shodno tome, sve ono što znate da rjeđe ili vrlo rijetko koristite, smjestite na najniže ili najviše police ili dublje.

 

ZAMIJENITE NEUREDNU AMBALAŽU

Ovdje se zapravo radi o dodatnoj preglednosti. Na primjer, duboka ladica ili izvlačne police (kao u ljekarni) za suhe namirnice mogu se činiti praktične, ali nagužvane vrečice tjestenine ili neprozirne kutije riže koje tamo smjestite neće biti ni praktične ni pregledne.

Odaberite zato jednake ili vrlo slične posude koje su prozirne i po potrebi na svaku napišite što je točno unutra. Osim zbog boljeg pohranjivanja, ovo je važno i zbog lakšeg praćenja količina namirnica te planiranja nabavke.

 

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Imati organiziranu kuhinju znači imati mjesto u kojem vam prostor i stvari pomažu da mirno započnete dan te da sa lakoćom obavljate sve kuhinjske aktivnosti. Znati kako organizirati kuhinju zapravo znači znati kako ju učiniti funkcionalnom. Ovaj kratki vodič odličan je početak, ali možda želite naučiti konkretnije savjete i trikove. U tom slučaju svakako se pridružite mojoj facebook zajednici OVDJE, mom Instagram profilu OVDJE ili se pretplatite na moj newsletter OVDJE.