KAKO UVIJEK IMATI ORGANIZIRANU TORBU

kako uvijek imati organiziranu torbu

Većina žena voli birati i kupovati torbe, a onda ih izmjenjivati prema okolnostima, odjeći koju nose ili jednostavno prema raspoloženju. No, mijenjanje torbi i premještanje stvari iz jedne torbe u drugu često rezultira gubljenjem nekih predmeta, najčešće onih važnih. Slijede praktični savjeti za dobru organizaciju stvari u torbi kao i za njihovo jednostavno premještanje.

Temeljiti pregled i sortiranje

Kao i kod svih ostalih stvari koje možete poželjeti bolje organizirati, tako i kod unutrašnjosti torbe uvijek savjetujem svoju univerzalnu formulu RED. To znači da ćete prije samog slaganja detaljno razvrstati sve stvari. Odmah zatiim ćete strogo eliminirati sve ono što u torbi uopće ne mora biti. Dakle, koraci R (razvrstavanje) i E (eliminiranje) početak su dobre organizacije. Tek nakon toga možete pristupiti koraku D tj. dodijeliti odabranim stvarima pametno mjesto u svojoj torbi.

 

Što, kako i gdje smjestiti unutar torbe

Osnovno pravilo pametnog pohranjivanja bilo čega je “slično sa sličnim”. To znači da ćete stvari jednake ili slične namjene uvijek smještati zajedno. U unutrašnjosti torbe to pak  znači u istom pretincu, džepu, futroli ili fasciklu. U tom smislu razvrstavanje zapravo nije ništa drugo nego kategoriziranje predmeta prema njihovoj namjeni.

Evo uobičajenih kategorija stvari koje nosimo u svojim torbama:

Novac i osobni dokumenti

Možete ih nositi u sklopu jednog novčanika, a možete imati i poseban etui samo za dokumente ili samo za kreditne kartice. Bez obzira koju varijantu prakticirate, svi predmeti iz ove kategorije trebali bi biti u istom pretincu vaše torbe.

Ključevi od stana i automobila

Ovo su predmeti koje ljudi najčešće gube i zaboravljaju. Uz to, obično bivaju nasumično bačeni u torbu. Zbog toga često završe na dnu ispod hrpe drugih stvari. Postaju razlog nervoznog kopanja po torbi u dizalu, na parkiralištu ili pred vratima stana. Dva jednostavna i praktična rješenja su poseban etui samo za ključeve ili kopča na samim ključevima pomoću koje ih je lako zakvačiti na pripadajuću alku unutar torbe ili ovakvog posebnog organizatora za torbu.

Elektronika

Ovdje spadaju prvenstveno pametni telefon i tablet, ali i punjači za te uređaje. Najpraktičnije rješenje je imati etui, džep ili pretinac u koji stane sve navedeno. Ukoliko veličina torbe dozvoljava, dobro je imati još jedan pristupačniji džep samo za pametni telefon kako biste do njega mogli doći brzo i jednostavno.

Kozmetika, higijenske potrepštine, lijekovi

Kao i kod elektronike, pametno ih je sve staviti u zajednički pretinac. Po potrebi imati možda papirnate maramice u nekom dostupnijem ili otvorenijem džepiću. Nošenje lijekova ovisi prvenstveno o njihovoj vrsti, ali osnovno pravilo je da moraju biti zaštićeni od oštećenja i lako dostupni. To je posebno važno za lijekove poput pumpice za astmatičare ili injekcije inzulina.

Papiri i pribor za pisanje

Rokovnik, kemijska te možda kakav fascikl ukoliko je torba toliko velika, sve su to predmeti koji spadaju u zajedničku kategoriju. Ne želite ih zaboraviti premjestiti u slučaju promjene torbe jer time gubite svoje planove i vrlo vjerojatno važne radne materijale. Zato ovoj kategoriji posvetite posebnu pažnju i odaberite odgovarajuće džepove ili pretince. Niti jedan list papira ne bi smio biti izdvojen i stajati tj. gužvati se samostalno. Isto vrijedi i za račune i razne potvrde. Prozirne plastične mape vrlo su pregledne i lagane.

Hrana i piće

Klasičnim obrocima nije mjesto u torbi, ali proteinske pločice, sendvič ili vrećica badema bez problema mogu stajati u ručnoj torbi. Potrebno im je naravno, predviđeno mjesto i adekvatna ambalaža. Vrećice sa zatvaračem ili plastične kutije za hranu najbolje su rješenje.

Improvizacija i organizacija se vole

Osim džepova same torbe te namjenskih umetaka i organizatora za torbe, postoje i neki često korišteni predmeti koje možemo prenamijeniti upravo za držanje sitnica u torbi. Evo najpraktičnijih:

kako uvijek imati organiziranu torbu

  • KUTIJA ZA NAOČALE – odlična za pohranjivanje sitnica. Dovoljno je čvrsta, a lagana. Dovoljno kompaktna za nošenje u torbi, a opet dovoljno velika za sitnice poput ruža za usne, male tube kreme, punjača za mobitel ili kapi za oči.
  • LIMENA KUTIJICA OD BOMBONA – veličine dlana i dubine svega nekoliko centimetara ova je vrsta kutijica idealna za čuvanje sitnica koje uvijek želite ili morate imati pri ruci.

Malo pravilo koje čini veliku razliku

Ukoliko nemate naviku raspremanja i reorganiziranja torbe nakon dolaska s posla, svakako to učinite tijekom večeri, a ne ujutro. Ne dovodite se u situaciju da o vrsti torbe i o njenom sadržaju razmišljate na izlasku iz stana kada je vjerojatnost za greške najveća. Većinu stvari organizirajte unutar torbe dan ranije, ujutro po potrebi dodajte sendvič ili punjač za pametni telefon i na samom izlasku još jedino ključeve.