ON-DEMAND WEBINARS

KONMARI METODA U MOM ORMARU

konmari slagalica organizirnje

Danas vam želim pokazati kako sam i u kojoj mjeri primijenila KonMari metodu slaganja odjeće u svojim ormarima i ladicama.

ŠTO JE UOPĆE KONMARI METODA ILI PRINCIP

konmariMetodu je osmislila poznata Japanka Marie Kondo, autorica svjetske hit knjige “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”. Vjerojatno ste i za knjigu i za autoricu čuli. U slučaju da niste, Konmari princip mogao bi vas zanimati. No, metoda slaganja odjeće zapravo je tek dio cjelovitog Konmari pristupa životu i stvarima koje posjedujemo. Najjednostavnije rečeno, autorica Marie Kondo smatra da je za bolji život potrebno imati samo one stvari u svom domu koje nas usrećuju i koje rado koristimo. Tek nakon toga ide logika optimalnog slaganja stvari u ormare, ladice, na police.

Drugim riječima, priča ne počinje japanskom vještinom slaganja, nego nečim malo manje privlačnim, da ne kažem nečim groznim. 🙂 Da biste naime, uopće došli do faze lijepo (na KonMari način) složenog ormara, morate prvo proći temeljito raščišćavanje (decluttering) kao važan dio KonMarie filozofije. Mogu se samo složiti s tim redoslijedom, iako način i razloge raščišćavanja kako ga savjetuje Marie ne podržavam u cijelosti i to sam objasnila ovdje.

Što se tiče samog slaganja, KonMari metoda je poseban način presavijanja odjevnih predmeta i odlaganja po sistemu jedno uz drugo. Najsličnije tome bila bi nekadašnja papirnata kartoteka u dubokim ladicama. Presavijanjem se postiže odblik odjevnog predmeta koji može samostalno stajati, a onda se takvi oblici slažu jedan uz drugog u ladice i/ili kutije. Iako ju je moguće primijeniti na svu vrstu odjeće i dodataka, ipak ovu metodu najčešće koristimo za odjeću koja nije “viseća”, koja se ne gužva i koja je manjih dimenzija.

KAKO SLAGATI NA KONMARI NAČIN

Crteži prikazuju kako pravilno izvesti KonMari slaganje za određenu vrstu odjevnog predmeta. Pogledate li bolje svaku od sličica i strelica, uočit ćete da je logika zapravo ista bez obzira na to slažete li hlače, potkošulju ili čarape.

Kao osobu sklonu organiziranju i slaganju, ova metoda zaintrigirala me na prvu. Bilo je to prije nego sam uopće odlučila osnovati Slagalicu i prije nego je gore spomenuta knjiga prevedena kod nas. Mnoge sam savjete Marie Kondo isprobala, a knjigu pročitala više puta. No, iako podržavam osnovnu ideju koju Marie Kondo zastupa (imati manje i imati samo ono što nas veseli), spomenutu metodu nisam primijenila na svu svoju odjeću. Ovaj blog je upravo prikaz toga. Koju sam odjeću složila ovim načinom, a koju nisam i zašto. Zanimaju li vas detalji, pozivam vas da zavirite sa mnom u moj ormar i ladice.

Kratki video o tome kako to radi sama Marie Kondo pogledajte ovdje.

(Izvor crteža: pinterest)

KONMARI SLAGANJE ODJEĆE NA MOM PRIMJERU

ODJEĆA NA VJEŠALICAMA

Kao što sam spomenula u uvodu, slaganje na KonMari način prikladnije je za odjeću koja nije namijenjena vješanju na vješalice. Jedan od gornjih crteža prikazuje kako presavinuti suknju, no većina suknji nije sasvim otporna na gužvanje i vješalice su ipak bolje rješenje, po mom mišljenju.

konmari slaganje

No, postoji jedno zgodno pravilo upravo za odjeću koju odlučite čuvati vješanjem, a koje spada u KonMari pristup organizaciji ormara općenito. To pravilo tiče se dužine odjeće i smjera vješanja.

Na ovoj slici možete vidjeti na što mislim (plave crte). Svoje duže odjevne predmete (haljine, duge hlače, tunike) počela sam vješati od lijevog ruba ormara i prema desno sam dodavala sve kraće komade. Smjer može biti i obrnut, naravno. Dva su osnovna razloga za ovakav sistem odlaganja visećih komada:

  1. Čisti vizualni dojam. Dojam urednije složene odjeće.
  2. Vješanjem dužih stvari uz duže, a kraćih uz kraće lakše je osloboditi dodatni prostor ispod obješenih komada, naravno onih kraćih. Takav prostor može poslužiti za cijeli niz ideja za pohranjivanje. Tu može doći kutija sa cipelama, torba ili više njih, dio sportske opreme. Ima li dovoljno mjesta, tu možete smjestiti i mali ladičar na kotačićima ili pak kofer ukoliko vam mora stalno biti pri ruci. Ja u svom ormaru imam policu ispod visećeg dijela pa mi nije ostalo puno mjesta. Zato sam taj prostor iskoristila za ovu dekorativnu kutiju. Što sam u nju stavila i kako opisujem malo niže u tekstu.

ODJEĆA IDEALNA ZA KONMARI NAČIN SLAGANJA

Kao što sam spomenula, ova metoda slaganja idealna je za odjeću manjih dimenzija i za onu koja se ne gužva. Takvu odjeću možemo nakon slaganja smjestiti direktno u ladice u kojima su i bile ili koje smo im upravo namijenili. Dojam je međutim puno uredniji od klasičnog odlaganja “u stup”, kao što možete vidjeti na slikama. konmari potkosulje

Prvi primjer su moje potkošulje koje umjesto jednu na drugoj na polici slažem KonMari sistemom direktno u ladicu. Kad kažem direktno, mislim bez ikakvih košara, kutija ili umetaka za ladice. Potkošulje (ili ljetne majice na bretelice) su vrlo zahvalan komad odjeće za ovakvo slaganje, a

konmari carape

Drugi primjer su ženske najlon čarape. Od hulahopki, preko dugih čarapa, pa do dokoljenki i stopalica, ovi delikatni i prilično skliski komadi odjeće vrlo se lako ispremiješaju u ladici. Koliko ste puta izvlačili neki par najlonki da biste ustanovili da je oštećen ili da uopće niste htjeli tu boju? I jedno i drugo dešava se samo zato jer situacija u ladici ili kutiji nije pregledna, a uzimanje prekapanjem ili izvlačenjem samo dodatno pojačava nered. Zato sam svoje najlonke podijelila po vrstama i nakon slaganja razmjestila u odgovarajuće pretince ove zgodne kutije (IKEA – ANTONIUS umetak)

konmari marameTreći primjer su marame i šalovi, ako su od materijala koji se ne gužva ili ih nemate radije obješene. Ja sam svoje složila u ovu kutiju koja mi se jako dopala (JYSK), ali to su samo proljetno ljetni. One zimske držim u ladici sa rukavicama i kapama.

Osim ovih primjera odjeće za odrasle, svakako preporučam odjeću za bebe i malu djecu slagati na ovaj način. Majice, hlačice, kombinezoni i sve moguće vrste bodija idealne su za ovakvo slaganje. Evo samo najvažnijih razloga:

  • ne gužvaju se i presavijanje im ni najmanje ne smeta
  • veća preglednost jako je važna kad često morate posezati za odjećom (presvlačenje bebe)
  • djeca koja se počinju sama oblačiti i uzimaju odjeću sa polica uglavnom sve prevrnu ili razbacaju, a kod ovako složene odjeće to se puno teže dogodi

HLAČE – I DA I NE

Kod hlača zapravo imam samo jedan savjet – obratite pažnju na materijal. Oblik hlača je naime jako zahvalan za ovakvo slaganje, ali ne i svaki materijal od kojeg su hlače sašivene. KonMari vam nikako ne bih preporučila za lagane hlače poput onih od lana kao ni za hlače od odijela ili slične takvima. Takve se hlače lako ili vrlo lako gužvaju i bolje ih je odlagati vješanjem. Nema baš nikakvog smisla slagati ih na način koji će svaki put kad posegnete za njima iziskivati da ih prije oblačenja ispeglate. To nije dobra organizacija ormara.

No, traperice, hlače od samta i sličnih materijala dobro podnose ovakvo slaganje. Gotovo se uopće ne gužvaju i ovako složene bit će vam preglednije i lakše dohvatljive. Na slici je kutija koju sam ranije spomenula, a u njoj moje traperice i hlače od miješanog rastezljivog materijala (casual stil hlača). Smjestila sam ju ispod kratkih visećih komada odjeće kako ih ne bih morala uzimati sa police i onda zbog nepraktičnog slaganja najčešće nosila uvijek iste hlače s vrha. 🙂 Ako ste na sliku ovog dijela mog ormara već nailazili na internetu, to je zato što godinama održavam ovaj sistem i raspored jer mi odlično funkcionira.

konmari metoda slaganja

ZAKLJUČAK

KonMari metoda vrlo je jednostavan i praktičan način odlaganja odjeće, no nije pravilo uklesano u kamen. Kao i sve organizacijske metode, i ovu treba staviti u kontekst vlastitog prostora i vlastite odjeće. Imate li više polica od ladica, ovakvo slaganje tražit će i adekvatne kutije. Želite li da te kutije budu ljepše i kvalitetnije od nekih koje imate, to nije zanemarivi trošak. No, imate li dovoljno ladica, KonMari slaganje omogućit će vam lakoću uzimanja i vraćanja odjeće na mjesto, a to je veliki plus.