ON-DEMAND WEBINARS

ORGANIZACIJA UOČI POČETKA ŠKOLE

organizacija uoci pocetka skole

Dobra organizacija uoči početka škole važna je i višestruko korisna za cijelu obitelj. Imate li školsko dijete ili više njih ili ste pak roditelj prvašića, ovo je tekst upravo za vas. Ukoliko su vaša djeca stariji osnovnoškolci ili srednjoškolci, u tekstu koji slijedi svejedno ćete pronaći organizacijske savjete korisne za cijelu obitelj. Slijedi detaljan pregled svih potrebnih obiteljskih priprema za školu, ali i besplatni pdf podsjetnici za vas i vašu djecu.

ORGANIZACIJA UOČI POČETKA ŠKOLE JE PRAVI MALI PROJEKT

Svaki roditelj jako dobro zna koliko su pripreme za školu vremenski i financijski zahtjevne. Pa ipak, rujanske slike umornih i nervoznih roditelja u kupovini s djecom, govore da organizacija uoči početka škole velikom broju roditelja baš i ne ide od ruke. Mnogi se naime, ne sjete na vrijeme da pripreme za početak škole uključuju velik broj zadataka OSIM kupnje školskog pribora.

Da biste svom djetetu, ali i cijeloj obitelji omogućili miran početak škole, morate početi s pripremama na vrijeme. Drugim riječima, morate osmisliti dobar plan i njegove dijelove rasporediti u vremenu koje slijedi. To je korisno ne samo zbog izbjegavanja vaše prezauzetosti, već i zbog kontrole financijskih izdataka koji mogu biti značajni.

PLAN PRIPREMA ZA ŠKOLU

Dobar plan je temelj organizacije, to uvijek naglašavam. U slučaju priprema za početak škole plan znači pregled svega što treba biti kupljeno i učinjeno.

 • PRIJE POČETKA ŠKOLE – Ovdje spada nabava svih stvari za školu, ali i organizacija dječje sobe i radnog kutka. Uz to tu su i djetetovi liječnički pregledi kao i plan kuhanja te dogovori oko pratnje i čuvanja djeteta ukoliko je to potrebno.
 • NA PRVI DAN ŠKOLE – Ovaj dio plana posebno je važan za roditelje prvašića i djece nižih razreda osnovne škole, dakle djece koja još nisu sasvim samostalna. Svodi se na razradu dana od početka do kraja, naročito ukoliko niste u mogućnosti izostati s posla i biti cijeli dan s djetetom. Jednostavan i praktičan dnevni raspored spriječit će nepotreban stres i komplikacije.
 • NAKON POČETKA ŠKOLE – Ovdje je prije svega riječ o rutinama koje bi bilo poželjno uvesti i zadržati na dobrobit cijele obitelji. To su: djetetova jutarnja i večernja rutina, pisanje domaće zadaće, vođenje djeteta na slobodne aktivnosti, ali i organizacija svih uobičajenih kućanskih i obiteljskih obaveza.

Ukratko, što više toga uzmete u obzir prilikom sastavljanja plana, to će vaša dnevna organizacija vremena kad počne škola biti uspješnija. Zato ništa čega se u ovoj fazi sjetite nije suvišno za zapisati, provjeriti ili dogovoriti.

PRIJE POČETKA ŠKOLE

Odvesti dijete

 • liječniku obiteljske medicine – Sistematski pregledi za prvašiće pokriveni su procedurom upisa u školu, ali ukoliko imate starije dijete bilo bi pametno da obavite barem kontrolu krvne slike. U slučaju kroničnih bolesti, naravno vodite brigu o redovnim kontrolama, receptima i dopuni zalihe potrebnih lijekova prije početka škole.
 • okulistu/oftalmologu – I ovaj pregled ste već obavili, ako vaše dijete kreće u prvi razred. Za starije dijete obavite ovaj pregled prije nego počne škola, naročito ukoliko ste primijetili da slabije vidi ili da ima glavobolje. Ovo je posebno važno za svu djecu koja svakodnevno gledaju u razne monitore.
 • zubaru –  Još jedan pregled koji bez problema možete obaviti prije početka školskog rasporeda i svih ostalih jesenskih obaveza.
 • ortopedu – Preventivno ili u slučaju već postojećih tegoba, ovaj pregled je svakako poželjan zbog činjenice da današnji školarci previše sjede i da nose preteške torbe.
 • frizeru – Možda banalno, ali ne očekujte da će se dijete ovoga sjetiti samo i vodite računa.

 

Dogovoriti (sa svima kojih se može ticati)

 • jelovnik za prvi tjedan škole (po mogućnosti i dva) – Ukoliko ne planirate kuhanje i redovne nabavke hrane, krajnje je vrijeme da počnete. Prvi dani škole, pogotovo za obitelji prvašića nameću poseban raspored. To je često nezgodno za zaposlene roditelje i izazovno za organizaciju vremena. Ne želite još onda i nedostatak namirnica u kući, neplanirani trošak naručivanja gotove hrane ili ono famozno pitanje “što kuhati sutra”. Više o tome kako isplanirati tjedni jelovnik pročitajte ovdje . Provjerite i moj paket predložaka za planiranje kuhanja i nabavke koji mnoge obitelji već koriste. Ako pak imate situaciju da dijete nosi svoju užinu od kuće, svakako provjerite stručne savjete nutricionistice Tihane na njezinoj facebook stranici ovdje ili instagram profilu ovdje
 • pratnju djeteta do/iz škole i čuvanje ukoliko je potrebno – Možda ste među onima koji koriste “baka servis”, ali ako niste morat ćete i ovo pitanje uvrstiti u svoje planove. Da li ćete upisati dijete u dnevni boravak? Tko dolazi u obzir za pratnju i/ili čuvanje djeteta? Koliko često i po kojoj cijeni? Treba li djetetu njegov vlastiti ključ od stana? Zapišite i dogovorite na vrijeme.

Još jedan važan detalj – molim vas promislite dobro!

Djetetove slobodne aktivnosti – Mnoge slobodne aktivnosti nažalost nisu u sklopu škole. To znači da su često predaleko da bi dijete na njih odlazilo samo. Kao profesionalna organizatorica savjetujem vam da na vrijeme dogovorite tko će biti zadužen za praćenje djeteta na koju slobodnu aktivnost. Kao roditelj pak, savjetujem vam da ne birate slobodne aktivnosti prema svojim željama te da ne pretjerujete s njihovim brojem. Pogotovo tijekom prva dva razreda osnovne škole. Ne zaboravite da je, unatoč zahtjevima škole i modernog doba, primarna zadaća djeteta da se igra i da bude dijete.

 

Kupiti

 • dječji radni stol, stolac i po potrebi ostali namještaj – Zadnji je čas za odabir i kupnju dječjeg radnog kutka. Prioriteti vam moraju biti dovoljno velika radna površina stola, što veći prostor ispod stola (dubina za privlačenje stolca i prostor za noge) i stolac koji odgovara visini tj. leđima djeteta. Ne kupujte najjeftiniji stolac, ali vodite računa i o činjenici da visoka cijena uopće ne garantira kvalitetu i ergonomičnost. Povedite svakako dijete sa sobom, radi isprobavanja.

Napomena za male stanove

Ukoliko vaše dijete nema svoju sobu niti radni kutak razmotrite opciju sklopivog zidnog stolića kao što je na primjer ovaj. Ili ćete možda odlučiti da dijete neko vrijeme radi zadaću pred vama, na primjer za blagovaonskim stolom. Svejedno, kupite mu što kvalitetniji dječji radni stolac.

 • školske knjige/radne bilježnice koje dijete ne dobiva kao besplatne
 • bilježnice – Ovisno o tome u koji razred dijete ide i koje ste informacije već dobili, procijenite da li je neophodno bilježnice kupiti unaprijed. Možda je bolje pričekati da škola počne i nastavnici daju točne upute kakve bilježnice žele za pojedini predmet.
 • školsku torbu i pribor, sportsku opremu – Kao i za bilježnice, procijenite što od pribora ne morate kupovati dok ne dobijete točne upute od nastavnika. Naravno nakon što ste napravili inventuru pribora kojeg imate od ranije.
 • odjeću i obuću – Preduvjet za pametnu kupnju ovih stvari svakako je pregled dječjih ormara i temeljito raščišćavanje, a to ste već trebali obaviti. 🙂
 • hranu i kućanske potrepštine – Više o planiranju odlazaka u kupovinu pisala sam ovdje.

Sve navedeno upišite u nadolazeće tjedne rasporede. To znači da svaki zadatak mora imati točan datum, sat i ime osobe koja će ga obaviti. Svoj BESPLATNI podsjetnik preuzmite ovdje.

NA PRVI DAN ŠKOLE

Kao što sam ranije objasnila, cilj planiranja prvog dana škole je svesti stres, roditeljsku brigu i neželjena iznenađenja na minimum. Zapišite u svoj planer pod datum prvog dana škole u koliko sati tko i što treba napraviti i prodiskutirajte taj raspored sa svima kojih se tiče. Razmijenite potrebne brojeve telefona, adrese i po potrebi novac. Ne ostavljajte razmišljanje o ovome za večer uoči prvog dana škole.

NAKON POČETKA ŠKOLE

Školski raspored

Čim dijete dobije školski raspored vaš je zadatak da ga izvijesite na obiteljski pano. Uz to, svakako ga stavite i na predviđeno mjesto u djetetovoj sobi (najbolje za mali pano pored radnog stola). Sada je i vrijeme da svoje prethodno sastavljene planove i rasporede uskladite sa dobivenim školskim rasporedom i unesete eventualne prilagodbe.

Rutine su prijatelj svake obitelji

Rutine ili automatizacija ponavljajućih aktivnosti najmoćniji su organizacijski alat. Rutine štede vrijeme i time smanjuju opterećenje (i dosadu!) koju ponavljajući poslovi obično nose sa sobom. Jednu od rutina sam ranije u tekstu spomenula, ne znam jeste li ju prepoznali. To je plan kuhanja i nabavke. Osim toga, za organizaciju dana najkorisnije su svakako jutarnja i večernja rutina.

Ukoliko ste kreativac i protivnik rutina tj. imate stav da vam one remete kreativnost, reći ću vam isto što uvijek govorim na svojim edukacijama. Rutine nisu prepreka vašoj kreativnosti. Upravo suprotno. One su vrlo jednostavan i moćan način za stvaranje vremena i mentalne energije koji su vam za razvoj vaše kreativnosti nužni.

Djetetove rutine

Baš kao i kod odraslih, dječje rutine korisne su i dobrodošle. Jutarnja i večernja djetetova rutina su “po mjeri djeteta” osmišljen organizacijski sistem koji uobičajene jutarnje ili večernje zadatke čini djetetu lakšima za redovito i uspješno obavljanje. Rutine su odlična odgojna podrška roditelju jer pomažu u razvoju djetetove samostalnosti kao i u stjecanju djetetovih cjeloživotnih dobrih navika.

Zabavni i poticajni dječji jutarnji podsjetnik BESPLATNO preuzmite OVDJE , a večernji podsjetnik OVDJE

Zatrebate li dodatnu pomoć oko obiteljske organizacije vremena i vještine uvođenja rutina, mogla bi vas zanimati OVA RADIONICA .

DODATNI PRAKTIČNI SAVJETI

 • prostor za odlaganje djetetovih stvari u ulaznom dijelu stana – Ovaj detalj često biva zanemaren, a može biti od velike pomoći djetetu za stjecanje dobrih navika. Važno je i cijeloj obitelji za jutra bez stresa i prepirki. Sve što trebate je djetetu dostupna vješalica ili dvije (za jaknu i možda sportsku opremu), te mjesto za djetetove cipele i školsku torbu. Cilj je naučiti dijete da odmah po dolasku kući odloži svoje stvari na predviđeno mjesto, a navečer da na to isto mjesto odloži svoju torbu pripremljenu za idući dan.
 • djetetov doručak – Ukoliko će dijete jutrima biti samo kod kuće, olakšajte mu samostalno uzimanje doručka. Složite sve namirnice i potreban pribor na vidljivo i djetetu dostupno mjesto.
 • obiteljski organizacijski centar – Običan list papira na vratima hladnjaka ili pravi pano na zidu hodnika ili blagovaonice. Sasvim je svejedno što ćete izabrati. Bitno je da imate jedno centralno mjesto u stanu gdje će svi članovi obitelji vidljivo pohranjivati i razmjenjivati sve informacije vezane za organizaciju obiteljskog života.
 • prvi roditeljski sastanak – Bez obzira na to koliko je staro dijete tj. u koji razred ide, prvi roditeljski sastanak obično je trenutak dobivanja važnih informacija za cijelu obitelj. Zato ih svakako već po dolasku kući unesite u odgovarajuće rasporede, planere i kontakte svog pametnog telefona.
 • uključite dijete u pripreme koliko god možete! – Dajte djetetu zaduženja primjerena njegovoj dobi (na primjer omatanje knjiga i bilježnica), a svom prvašiću osjećaj zadovoljstva oko prvog dana škole. Osim toga poslat ćete i poruku da život u obitelji podrazumijeva međusobno pomaganje kroz dijeljenje dužnosti.

Nadam se da sam vam ovim tekstom pojasnila sva važna pitanja koja nosi organizacija uoči početka škole. Požurite s pripremama i izbjegnite stresan i naporan rujan. Slobodno ostavite svoje komentare ili kritike.  

Želim vam dobro organiziran početak školske godine, a vašim prvašićima radostan ulazak u novo životno doba! 🙂