ON-DEMAND WEBINARS

ORGANIZIRANA KUĆNA BIBLIOTEKA – 3 GLAVNA OBILJEŽJA

3 obiljezja organizirane kucne biblioteke

Kućna biblioteka jedno je od onih mjesta u domu koje najbolje pokazuje vezu između organizacije prostora i načina na koji provodimo svoje slobodno vrijeme. Knjiga je oduvijek bila i još uvijek jest, čovjekov prijatelj kad živih prijatelja nema u blizini, iako se u današnje vrijeme sve teže stječe takav dojam. Upravo zato je organizacija knjiga, a onda i prostora u kojem svoje knjige čuvamo važna kako bi kućna biblioteka bila organizirana, a to znači u svom punom sjaju i funkciji.

Organizirana kućna biblioteka – 3 glavna obilježja

Prije svakog organizacijskog projekta pa tako i onog u vašoj kućnoj biblioteci, važno je znati zašto taj projekt poduzimate tj. što točno želite postići. To je posebno važno u obiteljima s djecom predškolske i mlađe školske dobi. Naime, upravo roditelji svojim primjerom mogu najviše utjecati na djetetov interes za knjigama i stjecanje navike čitanja koja će im pomoći tokom školovanja te kasnije u životu.

Logičan cilj organizacije vaše kućne biblioteke bio bi dakle, pregledna kolekcija vama i vašoj obitelji bitnih knjiga smještenih na način koji čuva knjige, a vas i ukućane potiče na čitanje.

Da biste svojim knjigama dali mjesto koje zaslužuju, a onda i uživali u čitanju vaša kućna biblioteka trebala bi imati ove tri karakteristike:

  • optimalna količina knjiga – rezultat temeljitog raščišćavanja
  • preglednost – rezultat kategoriziranja i sistemskog slaganja
  • ugodna atmosfera – rezultat dodatne organizacije prostora

U nastavku pročitajte što te karakteristike točno znače i kako ih možete postići u svom domu.

1. Optimalna količina knjiga u vašoj kućnoj biblioteci

Da biste osmislili kako najbolje organizirati svoje knjige, prije svega morate znati s kojom točno količinom i time volumenom raspolažete. Zato baš kao i kod organiziranja odjeće, papira ili posuđa i knjige prvo trebate svesti na konačnu količinu tj. onu koja je optimalna za vaše potrebe i vaš prostor.

Godinama koristim svoju univerzalnu formulu za organiziranje koju zovem RED i bez nje nema ni organizirane kućne biblioteke. Sadržana u svim edukacijama u Slagalici ova je formula zapravo vrlo jednostavna i učinkovita metoda koja svakoga jasno vodi kroz cijeli proces organizacije. Evo kako to izgleda kad su kućna biblioteka i organizacija knjiga u pitanju.

organizirana kućna biblioteka citaj knjigu
raščišćavanje biblioteke Čitaj knjigu

R – razvrstavanje

je prvi i nezaobilazni korak i zajedno sa idućim korakom čini temeljito raščišćavanje (eng. decluttering). Svodi se na doslovni pregled jedne po jedne knjige kako biste osvijestili je li vam svaka zaista potrebna, vrijedna te želite li ju zadržati i zašto. Ovaj korak vrlo često je pravo buđenje u smislu shvaćanja koliko se osoba udaljila od ne samo čitanja nego uopće kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Najčešće se u cijelu priču uplete i problem loše organizacije vremena.

E – eliminacija viškova

Knjige koje nikad (više) nećete čitati ili koje vas jednostavno ne zanimaju kao i razne stručne knjige davno završenih edukacija slobodno možete proslijediti dalje. Knjige kojima se povremeno vraćate kao što su razni priručnici vjerojatno nećete eliminirati. No, šteta je da na primjer imate kuharice koje ne koristite, a mogli biste ih pokloniti susjedi ili rođakinji koja voli kuhati. Isto vrijedi i za knjige koje ste dobili na poklon. Ukoliko su pročitane, stoje godinama netaknute i nemaju neku posebnu posvetu ili sentimentalnu vrijednost, udahnite im novi život tako što ćete ih dati drugima da ih čitaju. Za ovaj korak najvažnije je da odvojeni viškovi što prije izađu iz vaše kuće.

D – dodjeljivanje adekvatnog mjesta

Kad uklonite sve viškove definirali ste konačnu ukupnu količinu knjiga koje želite složiti u svojoj biblioteci. Tada na red dolazi osmišljavanje sistema slaganja. Slika pokazuje uobičajene vrste žanrova kao najčešći princip slaganja knjiga u knjižnicama. Osim po žanrovima, knjige možete slagati prema prezimenima autora, abecednim redom. Kod kuće možda nećete lijepiti ovakve naljepnice na svoje police, ali žanrovi su najjednostavniji sistem snalaženja, pogotovo u slučaju velike zbirke. organizirana kucna biblioteka citaj knjigu alis maric

Ove naljepnice koristili smo u organizaciji najpoznatije kućne biblioteke u Hrvatskoj, one iza koje stoji najpoznatija hrvatska knjiška blogerica Alis Marić i njezin brend Čitaj knjigu.

biblioteka citaj knjigu
označavanje polica po žanrovima

Ovaj korak usko je povezan sa idućom karakteristikom dobro organizirane kućne biblioteke, a to je preglednost.

2. Preglednost svih knjiga koje imate u kući

organizirana kucna biblioteka
u otvorenom prostoru knjige smiju stajati vodoravno, ali ne pretjerujte s količinom tj. visinom

Koji god sistem snalaženja odaberete, bitno je da on prati i količinu knjiga i prostor u koji knjige smještate (policu, vitrinu ili neku od ploha poput noćnog ormarića ili stolića za kavu u dnevnom boravku). To znači da ćete knjige na police svakako slagati okomito, baš kao u bilo kojoj knjižnici ili knjižari.

Plohe poput spomenutih stolića ili noćnih ormarića dozvoljavaju slaganje knjiga jednu na drugu, ali samo ukoliko se radi o maloj količini tj. o svega nekoliko komada. U protivnom počinjete u otvorenom prostoru stvarati hrpe tj. stupove knjiga, a to nije organizacija.

 

organizirana kućna biblioteka
zbirka Marije Jurić Zagorke koju sam naslijedila od bake ima posebno mjesto u mojoj kućnoj biblioteci

Baš kao i u ormaru s odjećom, preglednost vaše kućne biblioteke podrazumijeva da svaku knjigu možete brzo uočiti i lako dohvatiti. Nema traženja, gubljenja ili nemogućnosti vraćanja knjige na mjesto s kojeg ste ju uzeli. U slučaju velikih kućnih zbirki i/ili visokih stropova, praktične su police do samog stropa te pripadajuće ljestve za penjanje do gornjih polica.

organizirana kucna biblioteka

organizirana kucna biblioteka
okomito slaganje ne mora značiti popunjen sav prostor police samo knjigama

Na samim policama također je poželjno vizualno prekinuti monotoniju okomitog slaganja knjiga. To ćete postići sa praznim dijelovima police, fotografijom, kutijom ili košaricom ili sa pokojim ukrasnim predmetom. U svakom slučaju ne pretjerujte sa sitnicama ili predmetima koji prilikom uzimanja knjiga mogu pasti i razbiti se.

3. Ugodna atmosfera i zašto je važna

Čitanje je jedna od aktivnosti koju prakticirate u svom domu. Vaša kućna biblioteka zato nije samo mjesto gdje svoje knjige čuvate i izlažete nego i prostor u kom čitate. Kako je vaša kućna biblioteka dio vašeg cijelog stambenog prostora, vrijedi ovo pravilo koje često ponavljam – neka vaš dom bude vaše utočište, a ne skladište. Drugim riječima, stvorite u svojoj biblioteci pravi opuštajući ugođaj pomoću rasvjete, namještaja i ponekog ukrasnog predmeta. Ne pretjerujte, ali svakako vodite računa i o tom vizualnom dojmu. Neka vas sam pogled na vaše knjige i prostor u kojem se nalaze poziva svakodnevno na čitanje umjesto na konzumiranje toksičnog sadržaja na televiziji ili društvenim mrežama.

kucna biblioteka citaj knjigu
biblioteka Čitaj knjigu

Knjige i djeca

organizacija dječjih knjiga u jednoj obitelji

Sve do sada rečeno vrijedi i za dječje knjige, a to znači za dječju sobu. No, imajte na umu da je dječje knjige potrebno češće raščišćavati tj. reorganizirati njihovu malu biblioteku u skladu s njihovom dobi i interesima.

Dobro organizirana dječja biblioteka ima višestruke prednosti za vaše dijete i vas. Potiče dijete na čitanje, a time i na fokus i na razvijanje mašte. To je neprocjenjivo u formativnoj dječjoj dobi, za razliku od brzog, često nekreativnog i bučnog video sadržaja kojeg djeca konzumiraju. Uz to, dijete uči boraviti u svojoj sobi (ako ju ima) te njeguje knjigu kao predmet koji ne stoji na podu ili pod krevetom nego ima svoje uredno i trajno mjesto. I na kraju, večernja rutina čitanja prije spavanja idelan je način kvalitetno provedenog vremena između vas i vašeg djeteta, pogotovo u današnjoj brzoj i stresnoj svakodnevici. Pregledne i lako dostupne slikovnice i knjige pomoć su upravo za takve rutine i navike.

Zato osim sebi, priuštite i svom djetetu sve benefite biblioterapije, a knjigama u svom domu pružite tretman kakav knjige i zaslužuju.