ŠTO KUHATI SUTRA – GOŠĆA IZNENAĐENJA

ŠTO KUHATI SUTRA – VJEČNO PITANJE U ORGANIZACIJI VREMENA

U organizaciji kuhanja planiranje obroka je početak cijele priče, ali smisliti što kuhati sutra nije svima lako i jednostavno. Zato su ideje i savjeti na tu temu uvijek dobrodošli, a pogotovo kad ih daje stručnjak u tom području.

GOŠĆA SLAGALICE PIŠE ZA VAS

Danas za vas imam posebno iznenađenje ovdje na blogu!

Pred vama je članak na temu planiranja obroka i kuhanja kojeg je za Slagalicu napisala autorica sve popularnijih kartica s receptima i brenda Priče jedne kuhače – gospođa Marina Obradović.

Posebno me veseli, kao profesionalnu organizatoricu, da Marina i ja dijelimo strast prema planiranju i organiziranju. Zato sam sigurna da ćete u tekstu koji slijedi pronaći vrlo korisne savjete o planiranju obroka, ali i dobiti odlične ideje koja jela odabrati za vaš obiteljski jelovnik. Uživajte u čitanju!

ŠTO KUHATI SUTRA, napisala Marina Obradović (Priče jedne kuhače)

Iako je ljeto i svi imamo manje obaveza jer djeca ne idu u školu i dalje si svakodnevno postavljamo isto pitanje „Što kuhati sutra?“ Ljeto ima svoje prednosti i nedostatke kada je u pitanju kuhanje. Poseban izazov predstavlja planiranje i kuhanje za djecu koja su kod kuće dok vi radite, a nemate pomoći sa strane. Isto tako, odlazak na more u apartman s obitelji može biti stresan samo zbog kuhanja. E pa, nemojte da bude tako! Olakšajte si unaprijed i radni tjedan i vrijeme koje planirate provesti na moru. Tako će svi biti zadovoljni, a vi nećete cijele dane provoditi u kuhinji. Uvijek ćete znati što kuhati sutra.

Olakšat ću vam svojim primjerom…

Krajem lipnja smo nas troje otišli u apartman na dva tjedna, a sin je ostao u Zagrebu jer ide na godišnji tek u kolovozu. Dakle, preda mnom su bila tri izazova: kćer u pubertetu koja ne jede ništa osim pomfrita i pečene piletine, suprug i ja koji volimo kuhane obroke svaki dan i sin koji ostaje u Zagrebu i također svaki dan želi jesti zdravo i kuhano. Hm, na prvu se čini nemoguće svima udovoljiti. No, ja znam da je to izvedivo jer već godinama planiram i kuham unaprijed i svi su zadovoljni. Zahvaljujući tome, imam dovoljno vremena za odmor i uživanje.

PRIČE JEDNE KUHAČE

Ono što mi sada najviše olakšava oko vječnog pitanja što kuhati sutra jest zbirka recepata koju sam izdala pod nazivom Priče jedne kuhače. Zbirka je zamišljena upravo za planiranje obroka (meal prep) te uštedu vremena i novaca.

Svi ukućani su sudjelovali u kreiranju jelovnika, izrazili svoje želje i pripreme su počele.

što kuhati sutra priče jedne kuhače
 • NIŠTA BEZ PLANAPripremili smo plan obroka za dva tjedna, za more i za sina u Zagrebu, otišli u šoping i krenuli s kuhanjem. Kako već imam iskustva u pripremanju obroka unaprijed, znam da su zdjelice za duboko zamrzavanje važne te ih imam dovoljno i za more i za Zagreb.Naljepnice su spremne da svako jelo možemo označiti i krećemo!

  KOJE SAM OBROKE ODABRALA

  • Prvo sam pripremila faširane odreske od mljevene puretine, svaki zasebno zamrznula (da se ne zalijepe) te zatim spremila u vrećice. Broj odrezaka određujete prema broju osoba i količini apetita. Momci mogu puno pojesti, a svi na moru imamo veći apetit. Zato u ovom slučaju ne vrijedi „manje je više“. Slobodno stavite koji komad više, pojest će se sigurno.
  • Sljedeće sam pripremila pileće i pureće file odreske koje sam također zamrznula zasebno iz istog razloga te također složila u vrećice. Za nekoliko sati smo imali po nekoliko paketića mesa za Zagreb i za more. Dovoljno ih je staviti na vruće ulje i ručak je gotov za nekoliko minuta. Od priloga sam isplanirala rižu, tjesteninu, bulgur i povrće pa tko šta voli.
  • Zatim sam pripremila gulaš kojeg obožavam i mogu ga koristiti za nekoliko kombinacija. Jeste li znali da je život lakši uz ekspresni lonac? O da, itekako lakši i obroci su ukusniji! To su male tajne velikih majstora kuhinje. Narezali smo povrće, pržili na laganoj vatri dok samo rezali meso od buta, dodali meso i začine, zatvorili lonac i voila, gulaš je bio gotov za pola sata!
  • Bolonjez je sljedeće jelo koje pripremam za obroke unaprijed, a također je praktičan jer ga možete kombinirati uz tjesteninu, napraviti lazanje ako baš imate želju, umotati u tortilje, napuniti tikvice ili papriku i zapeći u pećnici. Spremite u zdjelice i zamrznite količine prema broju osoba i na moru možete uživati s obitelji umjesto vrijeme provoditi u kuhinji.
  • Da izbjegnem sumanuto kupovanje i trčanje po dućanima na moru, ponijela sam paketiće zamrznutog sirovog mesa koje smo pripremali na roštilju. To su oni dani kada suprug preuzme palicu u kuhinji, a ja sam zadužena za uživanje na terasi. Zašto ne biste i vi tako uživali.
  • Ostale smo dane organizirali obroke u restoranu i svježu ribu.
što kuhati sutra priče jedne kuhače

DODATNI SAVJETI

Kao i pri svakom drugom poslu, dobra i kontinuirana organizacija pri kuhanju znatno olakšavaju posao. Poanta pripremanja obroka unaprijed je ušteda vremena, novca i energije.

Uvijek napravim gust gulaš kojeg mogu ako zatreba razrijediti i kombinirati s tjesteninom, rižom, bulgurom, palentom, ubaciti u tortilje, ukuhati noklice ili kockice krumpira, dodati povrće. Kombinacija je bezbroj, a samo vam treba svježe povrće za salatu. Navečer iz zamrzivača izvadite zdjelicu s gulašem,  ujutro smislite prilog i za ručak vam je potrebno 15 minuta.

Odlična ideja je i priprema ćufti unaprijed, a možete ih skuhati pa zamrznuti ili zamrznuti sirove pa skuhati na moru, kako želite.

što kuhati sutra

KAKO DO KARTICA S RECEPTIMA

Ako ste početnik ili nemate ideja, pomoći će vam recepti na karticama Priče jedne kuhačeOvih 30 recepata je idealno rješenje za tjedni ili mjesečni plan obroka. Oni će vam dati ideju, ali i olakšati organizaciju, kupovinu i pripremu svježih obroka. Nećete morati raditi popis namirnica, jednostavno ćete odabrane kartice ponijeti sa sobom u kupovinu.

Uz toliko različitih ideja za obroke, kuhanje neće biti dosadno, a prehrana će biti raznovrsna i zdrava. Više nikada nećete brinuti što kuhati sutra!

Kartice možete kupiti OVDJE.

što kuhati sutra