UTJECAJ LJUBAVI NA ORGANIZACIJU ŽIVOTA

utjecaj ljubavi

Utjecaj ljubavi na život čovjeka ne bi trebalo posebno objašnjavati nikome. Pa ipak i ljubav i njen utjecaj nisu ni približno dovoljno na pameti prosječne prezauzete osobe. Prezauzetost je mnogima sasvim objektivan razlog da mnoge stvari kroz dan (i život) pa tako i ljubav, uzimaju zdravo za gotovo.

Sve dok život ne donese neku nedaću. Tada, iz potrebe za sigurnosti, utjehom i nadom, ljubav kao hrana važnija od kisika i vode postaje nešto o čemu se odjednom počne razmišljati.

Veljača je mjesec ljubavi i romantike, crvenih ruža i čokolade. ali nažalost i sve veće komercijalizacije Valentinova. Nije uopće bitno obilježavate li taj datum ili ne. Jednostavno nije loše promisliti o tome koliko zapravo pridajete važnosti ljubavi u svom životu i kakve ona uopće ima veze s vašim sveukupnim životnim zadovoljstvom.

UTJECAJ LJUBAVI NA PROSTOR I STVARI

Ne morate slijepo slijediti japansku organizacijsku zvijezdu Marie Kondo da biste voljeli svoj dom i ono što posjedujete. Njezina mantra “spark joy” (potakni radost) mnogima pomaže da otkriju što zaista vole. No, utjecaj ljubavi na prostor i stvari najčešće se baš i ne manifestira u obliku ushita oko svega što imate. Važnije je nešto mnogo jednostavnije da biste voljeli prostor u kom živite (i radite) kao i materijalna dobra koja posjedujete.

To nešto zove se zahvalnost i preduvjet je iskrenoj ljubavi. Uz to, zahvalnost je i važan faktor koji utječe na kupovinu i potrošnju. Cijenite li ono što imate to ćete i koristiti (!), a time i zadovoljavati svoje potrebe. Zadovoljena potreba uz osobnu zahvalnost i zadovoljstvo otklanja potrebu za prekomjernim kupovanjem i gomilanjem. Razmišljate li o materijalnom aspektu svog života na ovaj način?

UTJECAJ LJUBAVI NA ORGANIZACIJU VREMENA 

Dobro organizirano vrijeme počiva na dobrom planu, početnoj ukupnoj slici osobnih prioriteta i životnih vrijednosti. Nedostaju li vam zahvalnost i ljubav prema svom privatnom ili poslovnom životu, nedostajat će vam i motivacija za planiranje i provođenje planova. Drugim riječima, utjecaj ljubavi na vaše vrijeme će izostati.

U svakodnevnom životu to će značiti vječito natjecanje s rokovima i listama zadataka, a dugoročno život po tuđim mjerilima i za tuđe ciljeve. Najbolji primjer za to je činjenica da velik broj ljudi koji ima problema s organizacijom vremena radi posao koji uopće ne voli.

Rječnikom Slagalice, ne volite li svoje “zašto” u bilo kojoj životnoj sferi, ni najbolji “kako” neće vas dovesti do smislenog upravljanja vremenom.

UTJECAJ LJUBAVI NA MENTALNO ZDRAVLJE

Zdrava ljubav prema sebi i redovita samorefleksija temelj su mentalne higijene svake osobe. Bez te vrste higijene nema ni ukupne “higijene” u gore opisanim sferama. Utjecaj ljubavi na mentalno zdravlje je ogroman.

No, u našem društvu rad na sebi još uvijek nije prepoznat i vrednovan kao što to zaslužuje. Posljedica toga su pojedinci koji unatoč formalnim uspjesima (obrazovanost, status, materijalna sigurnost) nisu zadovoljni svojim životom. Mnogi su i duboko nesretni jer osjećaju kako im ništa od ostvarenog ne donosi ispunjenje i svrhu. Takva mentalna slika dovoljno je teška za samog pojedinca, a zasnuje li obitelj, vrlo često svojim nezadovoljstvom narušava upravo odnose sa svojim najmilijima. Mentalna slika pojedinca preslikava se na mentalnu sliku obitelji i u konačnici društva kao cjeline.

Možda vam ove riječi zvuče preteško i nimalo romantično u mjesecu slavljenja ljubavi, ali to je samo realan opis izostanka čovjekovog najjačeg “pogonskog goriva”.

Krenite zato od sebe i svog pogleda na ljubav. Prepoznajete li se u bilo kojem dijelu teksta, posvetite svoje vrijeme promišljanju o zastupljenosti ljubavi u vlastitom životu.  Učinite ju istinskim temeljem svega što radite i za koga i za što živite. Vaš um, duh i tijelo će vam biti zahvalni.