ON-DEMAND WEBINARS

3 NAJVAŽNIJA “O” ZA ORGANIZIRANJE

organiziranje

Organiziranje je proces, ponekad dugotrajan, a često i bolan. Nije lako definirati svoje ciljeve i odrediti prioritete. Još je teže suočiti se sa svojim slabostima ili pogreškama, pogotovo ukoliko ste čvrsto ukopani u uvjerenje manjka vlastite vrijednosti ili sposobnosti. Upravo zbog toga, zbog izazova borbe sa samim sobom i organiziranje je potrebno organizirati. Da, dobro ste pročitali. Trebate znati što, zašto i kako želite dovesti u red. Za sva tri elementa, dakle “što”, “zašto” i “kako” stoga je neophodno redovito prakticirati nešto što ja zovem “3O stanje”. U nastavku pročitajte na što točno mislim.

 

3 NAJVAŽNIJA “O” ZA ORGANIZIRANJE

Organiziranost nije neko idilično odredište do kojeg stižete pomoću tablica ili organizatora. Organiziranje i organiziranost su način života koji dobrovoljno birate jer vam daju život sa svrhom i smislom. Takav način života je proces u kojem ste (ne)uspješni onoliko koliko brinete o svoja tri slova “o”.

 

ODMAK

Odmaknuti se znači usporiti iako vam se ubrzavanje čini logičnijim. Možda ste čuli onu izreku “ako želiš ubrzati – uspori”. U svakodnevnoj prezauzetosti, užurbanosti i neizbježnom stresu sasvim je ljudski pomisliti da morate još brže, još jače i još više toga uvrstiti u svoj raspored. Srećom ne morate. Zapravo to je velika pogreška koja vas neće odvesti do boljih rezultata nego do samo još većeg stresa.

Organiziranje kao proces uvođenja i održavanja odgovarajućeg sistema podrazumijeva redovito odmicanje i provjeravanje što i zašto radite. Odmaknuti se i sagledati svoju širu sliku nužna je organizacijska vještina koja vam treba da biste birali i održavali pravi put kojim želite ići kroz dan, mjesec, godinu, život.

 

ODMOR

Nema tog zadatka, rasporeda ili obaveze koja će se sama obaviti. Koliko god imali organizacijskih alata i vještina, uvijek u konačnici izvršenje pada na vaše fizičko tijelo i na vaš um. Za to trebate biti fizički i umno spremni, odmorni i zdravi. Trebate imati dovoljno fizičke, ali i mentalne energije. Organiziranje prema tome, podrazumijeva da ste svjesni da za sve svoje planove morate jednostavno omogućiti svom tijelu i umu da ga uspješno provode u praksi.

Drugim riječima, odmor i to kvalitetan odmor nije lijenost. To je vaša odgovornost prema sebi i prema drugima. 

 

OBITELJ

Obitelj je početak i kraj svih priča o prioritetima i smislu. Nijedan postignuti cilj neće vas ispuniti niti imati smisla na dugi rok, ako zaboravite odakle potječete i s kime dijelite svoje prave životne vrijednosti. Ako ste roditelj, razmišljajte na način da vaše organiziranje predstavlja i primjer vašoj djeci. Nije bitno radi li se o organiziranju ormara, rasporedu kućanskih dužnosti ili vašim izazovima u organizaciji kućnih financija. Bitno je da organiziranje i djeci predstavite kao način života koji vodi računa o ranije spomentim “što”, “zašto” i “kako”. Ova godina najbolje (ili najgore) je pokazala važnost obitelji, podrške i razumijevanja kao temelja svakog pojedinca i društva u cjelini. Ne uzimajte taj svoj “o” zdravo za gotovo.

 

Organiziranje vrlo lako može postati trka bez cilja. Zato se redovito odmaknite od trke, odmorite tijelo i um i vodite računa o obiteljskoj organizaciji. Sva strka i svi izazovi okoline počet će vam izgledati bitno drugačije.